TakeNine

Sökte för åderbråck - fick diagnosen Hypertyreos...

Alla hjärtans dag aka Valentines day

Kategori: Allmänt

 

Nu har jag läst så många negativa kommentarer om den 14:e februari att jag känner att jag måste skriva lite om det jag med.

 

Varje år den 14:e februari är det som de flesta vet Alla hjärtans dag (aka Valentine´s day). En dag som väcker många heta känslor, både positiva och negativa.

 

Många friar på alla hjärtans dag... några till och med gifter sig och de flesta visar lite extra kärlek till de runt omkring sig.

 

Sen finns det några som det sticker lite i när det börjar närma sig 14 februari.

 

De som tycker att man inte BARA ska visa sin kärlek en dag per år (vilka gör det?!).

 

De som tycker att den här dagen bara är kommersiell skit och ett lyft för butikerna som utnyttjar folks kärlek på ett fult sätt för att tjäna lite extra pengar.

 

SMART tycker jag.

 

Alla vill väl tjäna pengar?!

 

Och om jag inte minns helt fel så är det väl frivilligt att gå in i en butik? Man är inte under pistolhot när man ställer sig och tar upp sin plånbok för att betala det fina kortet med hjärtan på... eller chokladasken med hjärtformade praliner i.

 

MEN nu är det ju inte så att den här speciella dagen är till för att KÖPA saker till varandra. Det finns många sätt att visa sin kärlek på.

 

Om man läst boken "Kärlekens fem språk" så vet man att olika personer fylls med kärlek på olika sätt.

 

En del gillar beröring, andra uppskattar lite extra uppmärksamhet och tid med sin älskade. Några fyller på sin kärleksbägare med komplimanger medan andra föredrar att få tjänster gjorda, som tex duka bordet eller byta blöjor. Och så har vi de som älskar att bli uppvaktade med presenter.

 

Fem olika sätt att fylla på bägaren med kärlek. Olika, men med samma syfte... att få den man älskar att bli lycklig upp över öronen.

 

Man har minst ett av dessa "språk" som väger upp lite mer än de andra. Och om din partner känner dig på riktigt, ja då vet han exakt vilket just ditt språk är.

 

Nu är det ju inte meningen att man ska ha en full bägare jämt och ständigt. Det är som med allt annat, det ska vara lagom.

 

Om man återgår till vad den här dagen står för så kanske man kan tänka efter en eller två gånger innan man kläcker ur sig en helt onödig kommentar som inte gör någon nytta för fem öre.

 

Så här beskriver Nordiska museet helgonet som är skyldig till Valentine´s day:

 

"Vem var Valentin?

Det är lite mystik kring honom eftersom det kan ha funnits flera Valentin som traditionen kan ha kommit ifrån. Den mest kända berättelsen handlar om en Valentin som levde för över sjuttonhundra år sedan.

Han var en kristen man som fängslades och led martyrdöden i Rom den 14 februari omkring år 269.

Hans brott var att han mot kejsare Claudius vilja vigt unga älskande par.

Kejsaren ville ha ogifta krigare i sin armé.

Under tiden i fängelset träffade Valentin fångvaktarens dotter som kom med mat och meddelanden till honom. Innan Valentin avrättades skrev han ett avskedsbrev till henne, undertecknat med "din Valentin".

Detta skulle vara det första Valentinkortet och början på traditionen att skicka varandra kort den 14 februari."

 

 

Och ja, om inte affärsmännen på 50-talet uppmärksammat den här dagen kanske vi aldrig skulle BÖRJAT fira den. Men det är ju inte för DEM vi som firar alla hjärtans dag firar dagen.

 

Vi firar ju kärleken.

 

 

 

//Take9

Kommentarer


Kommentera inlägget här: