Körsbärscheesecake
Kategori: Allmänt
Hittade den här i Tårtspecialistens blogg.
Måste jag genast prova.
Tårtspecialistens Körsbärscheesecake
~ cirka 10 personer
Cirka 10-14 digestivekex
cirka 50-75 g smör
3 dl vispgrädde
cirka 1-1½ dl florsocker
200 g färskost
1 paket körsbärssås (se bild nedan)
Gör såhär:
Krossa alla digestivekexen ordentligt i (t ex) en mortel. Blanda krosset tillsammans med ca 50-75 g smör. Prova dig fram för bästa resultat. Beroende på hur många kex du vill ha, desto mer smör kommer du att behöva. Tryck ut digestivekex-blandningen i en rund form (med löstagbara kanter, cirka 20-22 cm i diameter) så att det jämnt täcker hela botten. Vispa grädde och färskost tills det blir väldigt tjockt. Tillsätt florsocker. Börja med en mindre mängd och smaka av om du tycker det behövs mer sötma eller inte. Häll över blandningen i formen, bred ut det jämnt (med t ex en stor sked) över digestivekexblandningen. Ställ in formen i frysen i cirka 15 minuter. Ta sedan ut cheesecake'n igen och häll över körsbärssåsen. Ställ in cheesecake'n igen i frysen, i cirka 2 timmar.
Obs!
Cheesecake'n ska inte frysas totalt, bara lite grann! Den blir bara mer stadig utav att stå i frysen i ett par timmar. När den stått i frysen sin tid, ställ in den på den kallaste platsen i kylskåpet. Det bästa är cheesecake'n cirka 5 minuter innan den skall serveras första gången. Förvara den därefter i kylskåpet, det är mitt råd.
Ett annat tips är att använda äkta smör (inte margarin) när digestivebotten skall göras, det blir alltid godare än margarin...